(Jimi Hendrix - © Gered Mankowitz, 1967) На 27 ноември 1942 г.

...
(Jimi Hendrix - © Gered Mankowitz, 1967) На 27 ноември 1942 г.
Коментари Харесай

Когато силата на любовта победи любовта към силата - светът ще познае мира ~ Джими ХЕНДРИКС

(Jimi Hendrix - © Gered Mankowitz, 1967)

На 27 ноември 1942 година в Сиатъл, Съединени американски щати е роден най-великият китарист на всички времена Джими Хендрикс. Човекът, който назовават „ феномен и безспорен музикален талант “ остана вечно на 27 години. Приживе се майтапи, че желае да основе „ Клуб 27 “, като членове да бъдат най-хубавите музиканти на света. Думите му се оказват оракулски – малко по-късно бива открит мъртъв в хотелски апартамент. След няколко седмици го последва Джанис Джоплин – една от най-уникалните вокалистки в историята на рокендрола, след към 10 месеца и Джим Морисън. Следват Кърт Кобейн и Ейми Уайнхаус, които си отиват на същата възраст при трагични и неизяснени условия.

Легендата стартира с това, че Джими губи майка си, когато е на 16 години и след гибелта й татко му му подарява укулеле. През същата година, когато единствената му двойка в учебно заведение е по музика, татко му му купува и акустична китара за 5 $. През 2009 година Списание „ Тайм “ го дефинира като най-великия китарист на всички времена. Китарата, с която свири на Уудсток е продадена за 1 275 000 евро.

И креативен, и чисто механически Джими Хендриск прави гражданска война в рокендрола. Толкова е добър, че откакто извършва кавър версия на песента на Боб Дилън " All Along the Watchtower " впечатленият Дилън му я подарява и повече не я свири. Освен с изключителните си музикални качества, е впечатлявал и с ексцентричния си външен тип и държание на сцената – да вземем за пример ритуалното изгаряне на китарите, с които свири. Появата му на музикалната сцена е сеизмична, а късият му живот извънредно абсурден и напълно отдаден на музиката, с което сполучливо притегля вниманието към своето само обръщение – за независимост, мир, обич и естетика в света.

(Jimi Hendrix, backstage at Winterland Ballroom, San Francisco, 1968)

  

(New York City, 1969 - © Linda McCartney)                                           (London, 1968 - © Donald Silverstein)

Знанието приказва, само че мъдростта слуша.

Блусът се свири елементарно, мъчно е да го почувстваш.

Музиката не лъже. Ако нещо в света може да бъде променено към по-добро, това може да се случи единствено посредством музиката.

Ако желаете да измененията света, първо си съберете мозъка.

Аз съм този, който ще почине, когато ми пристигна времето да умра. Така че, остави ме да пребивавам живота си по този начин, както желая!

Странно е какъв брой доста хора обичат гибелта. Сякаш когато си мъртъв ставаш подготвен за живота.

(Jimi Hendrix live at Woodstock, August 1969)

  

(Jimi Hendrix, Fillmore East by Eliott Landy, NYC, 1968)

Преди живеех в стая цялостна с огледала; всичко, което виждах бях аз. Събрах духа си и изпочупих огледалата, и в този момент целият свят е тук, с цел да ме гледа.

Изгарянето на китарата ми беше жертвоприношение. Човек жертва нещата, които обича. Аз обичам китарата си.

Случвало се е да ме имитират толкоз добре, че съм чувал хора да ми копират грешките.

В предишното ми няма нищо, за което да скърбя, в случай че в миналото без да желая съм наранил някого или нещо.

Целта ми е аз и музиката да станем едно цяло. Целият си живот посветих на това изкуство.

Историята на живота ти e времето сред две премигвания на очите, историята на любовта е поздрав и довиждане... до идната среща.

(Jimi Hendrix with Electric Lady Land)

Кой си ти, че да съдиш живота, който живея; знам, че не съм съвършен и не пребивавам, с цел да бъда подобен. Но преди да сочиш с пръст, се увери, че ръцете ти са чисти!

Не бъдете лекомислени със сърцата на хората. И не допускайте хората да се отнасят безгрижно към вашето сърце.

Даже замъците от пясък, падат в морето, в края на краищата.

Не е значимо на какъв брой години си, значимо е единствено това, какъв брой пътища си минал.

След пет години ще съм мъртъв, само че до момента в който съм тук, ще пребродвам доста пътища и ще умра по нужда тогава, когато посланието ми за обич, мир и независимост доближи до хората по целия свят.

Снимки ~ theredlist.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР